Стъклени врати

Posted by on 14.04.2014

Стъклените врати в последно време са много често поръчвани, тъй като допринасят за цялостния и завършен облик на помещенията и в същото време се усеща чувството за простор и светлина.

vrata ot staklo

Декоративна врата от стъкло

Стъклените врати биват с дървена или с метална каса. Крилата им също са доста разнообразни: от подвижни до статични , с по-модерен дизайн или класически, с различни по стил шарки.

Вратите и дома. Идеите на Борман за обзавеждането.

Стъклените врати са подходящи както за дома, така и са предпочитани в офисите. Тези врати освен естетическата си красота имат и различни и много добри качества в зависимост от вида на стъклото, използвано за изработката им. Движещите системи на вратите трябва да са много добре изработени и да са достатъчно гъвкави и многостранни.

За да осигурят надеждна изолация и да нямат проблеми при отваряне и затваряне се монтират задължително със специален обков.

Стъклените врати трябва да бъдат напълно безопасни и здрави, да имат добри изолиращи свойства и евентуално да бъдат пожароустойчиви. При производството им се използва закалено или огнеупорно стъкло като отговаря на характеристиката за дебелина между 8 и 10мм. Тъй като могат да бъдат направени от такъв вид стъкло, те могат да бъдат поставени в различни помещения.

Магазините и заведенията са типичен пример за използването на стъклени врати освен у дома. Вписват се по перфектен начин в съвременните архитектурни направления.

Стъклени врати се произвеждат по много начини според приложението им, съответно се различават използваните материали, дизайнерски решения и размери. Общо могат да се обособят като стационарни, плъзгащи се или тип витрини.  Съответно броят стъкла за отваряне им е различен. Обковът на стандартните стъклени врати се състои от две панти, брава, дръжка, насрещник и уплътнител. Касата на стандартен тип стъклена врата може да бъде направена от дърво или метал. Вратите от стъкло са оборудвани с горен автомат за самозатваряне.

Плъзгащите се врати имат окачваща релса, подов водач, ръкохватка и ролкови колички. Стъклените врати се разделят на няколко разновидности според отварянето и затварянето си. Те биват врати с горна и долна панта или със странични панти, врати, които се отварят и затварят в двете посоки и автоматични врати.

Плъзгащите се стъклени врати са много модерни в последните години, тъй като придават светлина и простор в дома или на работното място. Това е много полезно по отношение на разделяне на помещенията в жилището или офиса.

В повечето големи офис сгради са монтирани такива стъклени интериорни врати.  Стъклените врати не пречат за добрата комуникация на работното място, което също е голямо предимство. Конструкцията на плъзгащите се стъклени врати е много елегантна и симпатична. Това допринася за спестяване на място в помещението. Освен това са много подходящи за тесни места, където е невъзможно да се монтират друг тип плъзгащи врати. За монтирането им не се изисква да се поставя долна релса.

Типа механизъм ги разделя на два вида: със скрит или открит механизъм. Плъзгането на вратата по скрития метод става по носеща релса със специални каретки, които са скрити. Плъзгащите се врати могат да бъдат с едно или две стъкла, монтирани сътветно на една или две релси.

5/5 - (3 votes)

Comments are closed.