Поддръжка на врати от масивно дърво

Posted by on 21.01.2015

Вратите от естествена дървесина притежават класическа красота, с топло и уютно излъчване и усещане за близост с природата. Ако бъдат поддържани правилно, според Борман, те могат да имат много дълъг живот и да запазят добрия си вид и функционалност за продължителен период от време. При вратите с естествен фурнир това не важи с пълна сила, защото те наподобяват масивните само по външност, като структурата им е изградена предимно от МДФ. Те са по-леки и много по-евтини, но са по-податливи на вредни влияния.

Вратите от Борман – интериорни, входни и пожарни врати в София.

masivni vratiВратите от масивно дърво могат да варират в широк ценови диапазон в зависимост от растителния вид, от който се добива материала за направата им, както и от финалното им покритие, което ги защитава от увреждане. В крайна сметка обаче се нуждаят от еднакви грижи, за да се поддържат изправността и видът им. Входните врати, особено ако са външни ( на къщи, кооперации, обществени сгради и др.) се нуждаят от повече внимание, предвид по-интензивната им експлоатация и излагането им на вредни атмосферни въздействия.

Освен редовното почистване и смазване на пантите, както и неабразивното почистване на крилата и касите, необходими за поддръжката на всички видове врати, тези от естествена дървесина се нуждаят и от някои специфични „козметични” процедури. През определени интервали от време дървото трябва се обработва с препарат против вредители, особено на местата, където крилото и касата влизат в съприкосновение помежду си и покритието се износва по-бързо. Въпреки защитната си роля, то може да не се окаже достатъчна пречка за някои дърволюбиви представители на фауната и допълнителната протекция никога не е излишна.

Другата „извънредна” дейност касае полирането на вратите със специални препарати, които имат за цел да запазват целостта на покритието, да прикриват и поправят малките несъвършенства и да придават допълнителен блясък. Консистенцията им е гъста и тежка, наподобява тази на растително масло, благодарение на което те попиват дълбоко в дървото и го предпазват, а на повърхността образуват тънък защитен слой срещу надраскване и нараняване. Редовното третиране с такива препарати повишава и влагоустойчивостта на материала, така че се избягват неприятни последици като измятане и изкривяване на вратата. Имайте предвид, че съветите на специалистите от Борман България няма да Ви подведат!

Сама по себе си, дървесината има голяма издръжливост на всякакви въздействия, особено широколистната (бук, дъб, липа; иглолистната е малко по-мека и податлива, но затова пък се обработва по-лесно и е по-евтина). Правилното поддържане само допринася за увеличаване на тези естествени качества, като спомага за добрия външен вид и функционалност на вратата.

5/5 - (1 vote)

Comments are closed.