Поддръжка на врати от масивно дърво

Posted by on 21.01.2015

Вратите от естествена дървесина притежават класическа красота, с топло и уютно излъчване и усещане за близост с природата. Ако бъдат поддържани правилно, те могат да имат много дълъг живот и да запазят добрия си вид и функционалност за продължителен период от време. При вратите с естествен фурнир това не важи с пълна сила, защото те наподобяват масивните само по външност, като структурата им е изградена предимно от МДФ. Те са по-леки и много по-евтини, но са по-податливи на вредни влияния.

masivni vratiВратите от масивно дърво могат да варират в широк ценови диапазон в зависимост от растителния вид, от който се добива материала за направата им, както и от финалното им покритие, което ги защитава от увреждане. В крайна сметка обаче се нуждаят от еднакви грижи, за да се поддържат изправността и видът им. Входните врати, особено ако са външни ( на къщи, кооперации, обществени сгради и др.) се нуждаят от повече внимание, предвид по-интензивната им експлоатация и излагането им на вредни атмосферни въздействия.

Освен редовното почистване и смазване на пантите, както и неабразивното почистване на крилата и касите, необходими за поддръжката на всички видове врати, тези от естествена дървесина се нуждаят и от някои специфични „козметични” процедури. През определени интервали от време дървото трябва се обработва с препарат против вредители, особено на местата, където крилото и касата влизат в съприкосновение помежду си и покритието се износва по-бързо. Въпреки защитната си роля, то може да не се окаже достатъчна пречка за някои дърволюбиви представители на фауната и допълнителната протекция никога не е излишна.

Другата „извънредна” дейност касае полирането на вратите със специални препарати, които имат за цел да запазват целостта на покритието, да прикриват и поправят малките несъвършенства и да придават допълнителен блясък. Консистенцията им е гъста и тежка, наподобява тази на растително масло, благодарение на което те попиват дълбоко в дървото и го предпазват, а на повърхността образуват тънък защитен слой срещу надраскване и нараняване. Редовното третиране с такива препарати повишава и влагоустойчивостта на материала, така че се избягват неприятни последици като измятане и изкривяване на вратата.

Сама по себе си, дървесината има голяма издръжливост на всякакви въздействия, особено широколистната (бук, дъб, липа; иглолистната е малко по-мека и податлива, но затова пък се обработва по-лесно и е по-евтина). Правилното поддържане само допринася за увеличаване на тези естествени качества, като спомага за добрия външен вид и функционалност на вратата.

Поддръжка на врати от масивно дърво
5 (100%) 1 vote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.