Коя интериорна врата е правилната

Posted by on 30.03.2015
plyzgashti se interiorni vrati

Плъзгаща интериорна врата

izbrana interiorna vrata

Здрава интериорна врата

kasa-za-panelki

Регулируемата каса

Когато се строи нов дом или се подновява старият такъв, един от най-важните моменти е изборът на интериорни врати от Борман.

Под интериорни врати се разбират всички тези, които свързват помещенията едно с друго. Изключват се входната врата и вратите на тераси, допълнителни входове, гаражи и други части от жилището, където се излиза направо към външния свят.

Врати и обзавеждане от Борман България.

Добре е вратите да се поставят най-накрая, когато се завършат подовите настилки и стенните облицовки. Още преди да се избере интериорната врата, трябва да се измери точно отворът, където ще се постави. Запишете си неговата ширина и височина. Запишете си и нивото на предвиденото или поставено подово покритие, колко е дебела стената – с поставената или предвидена облицовка. Запишете си, но не разчитайте на тези записки да помогнат лично на вас да направите най-добрия избор!

Сериозните търговци на врати ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпращат техническо лице, което да прецени на място ситуацията. Понякога отворите за врати не са симетрични, налага се те да бъдат коригирани.

Проблем може да има и с подовете, и със стените. А вратата е твърде сериозен елемент от дома, за да оставим избора й и монтажа й на случайността и на уменията на домашния майстор.

Интериорните врати имат по-различна роля и се изпълняват от по-различни материали, отколкото външните. В самия дом е важно вратата не толкова да бъде масивна, колкото да изолира шума, да запазва температурата, както и да има декоративни качества.

Ето защо може да се каже, че при избора на интериорна врата, този път без значение дали ще бъде от Борман България, или от друга фирма в София, от значение са дизайнът и качествените материали.

Съвсем не е маловажно доброто напасване на вратите с обзавеждането, настилките и дограмите. Макар и в различни цветове, добре е те да си подхождат. Нелепо би стояла примерно масивна орехова врата на трапезарията срещу евтина ПВЦ дограма с пластмасово черчеве.

Най-често използваните материали за врати са МДФ, ПДЧ, ПВЦ и естествена дървесина. Срещат се алуминиеви, фазерни и стъклени врати, когато съответното помещение позволява прилагането им.

Най-препоръчителни са вратите от естествена дървесина – масивна и добре обработена. За детски и младежки стаи може да се допусне врата от МДФ или ПДЧ в съответните ярки цветове.

Вратите от ПВЦ или алуминий са подходящи за помещения, където се образува влага, като сервизни помещения.

Стъклените врати си заслужават да бъдат част от много изискан, добре планиран и поддържан интериор, като се прецени какво точно стъкло да се използва – цветно или бяло, прозрачно или матово, гладко или орнаментирано.

Врати от фазер са допустими по-скоро като временно решение, тъй като те не създават необходимото усещане за стабилност и дълготрайност.

Добре е интериорната врата да издържа на удар. Ритник от детско краче, блъскане с коляно, с ръка или с друг предмет не бива да намалява надеждността на вратата. В тази връзка е важно повърхността да не се наранява лесно при надраскване. Ето защо фолиото, макар че масово се използва за покритие, не е добър вариант, когато става дума за наш собствен дом, в който ще живеем дълго. Фолиото се надрасква много лесно и почва да се разлепя и насъбира. По-разумен вариант е врата, покрита с ламинат. Такава врата издържа на силни удари. Малко по-скъпа ще бъде, но си заслужава – такива са 90% от вратите, които предлагат в София от фирма Борман България.

Крилото и касата на вратата трябва да са устойчиви на екстремни температури и влажност. В това отношение са важни и пантите. Те трябва да издържат на влага и промени в температурата. Най-добре е пантите да са с титаниеви вложки, които са с изключително дълъг експлоатационен живот. Не на последно място, уплътнението между крилото и касата трябва да бъде добро.

Големината на крилото на вратата зависи от ширината на отвора за врата. По-голямото крило е по-тежко и това трябва да се има предвид, за да се съобрази материалът със съответната големина и тежест на вратата. Масивното дърво тежи доста. Олекотен вариант е врата с пълнеж от картон или ПДЧ, и облицована с МДФ плочи. Вратата от МДФ не трябва да е куха, а да е уплътнена добре с изолационен пълеж. Пълнежът на крилото е от значение за топплоизолирането и за изолирането на звука. Картоненият пълнеж тип пчелна пита е най-често срещан. Но звукоизолацията е по-качествена, когато пълнежът е от перфорирани ПДЧ.

Тъй като плочите от МДФ са сравнително леки, влагоустойчиви и понасят повече механични натоварвания, някои специалисти държат за крило, по-голямо от 80 см. рамката му задължително да е от МДФ.

Касата е неразделна част от вратата. Крилото и касата трябва да съставят оптималното съоръжение за затваряне на входовете/изходите на помещенията в дома. Най-добре е когато се сменя крилото, да се сменя и касата на вратата. Едва ли има случай, когато размерът, материалът и качеството на стара каса да паснат идеално на ново крило. МДФ или ПДЧ са най-подходящите материали за каса на вътрешна врата. Покритието и на крилото, и на касата на вратата трябва да е качествено –прозрачен лак, запечатващ повърхността, със защита от UV и влага.

Не на последно място трябва да се направи избор на брави за интериорните врати. Вратите често се предлагат, окомплектовани с брави, но е добре всеки да прецени потребностите на своя дом. Заслужава си инвестиране в по-добра брава, особено ако в дома има деца, възрастни или болни хора. Помещенията, в които е неприятно или опасно да се заключи човек, е добре да имат брави, заключващи се без ключ. Едва ли има семеен човек на средна възраст, който да не е преживял шока от невинното детенце, врътнало ключа от вътрешната страна на детската стая и упорито отказващо да го превърти обратно. В такъв случай разходите за ключар не са никак малки и е добре те да бъдат избегнати предварително, с поставянето на една сигурна и трайна безключова брава.

3.5/5 - (2 votes)

Comments are closed.