Грижа за дървените външни врати

Posted by on 10.03.2017

Ако входната врата на жилището ви е дървена, вероятно ще има нужда от периодична специфична поддръжка. Поддръжката може да се препоръчва по всяко време и може да включва (но не и да се ограничава до) поддръжка на външното покритие или боята на изделието от дърво, рендосване на неравности по дървеното изделие, както и периодично обезмасляване или полиране. Задължителното техническо обслужване може да варира в зависимост от условията на околната среда във вашия район и наличието на защитен навес.

Борман България – врати и кухни – webnode.com

Довършителни грижи след монтажа – от Борман България

Продължителността на живота на всяка една дървена врата варира. Той зависи от  количеството влага във въздуха през годината, пряката слънчева светлина и натрупването на прах или почва, всичко това  се отразява на здравината на вратата. Понякога продължителността на живота на една дървена външна врата може да е една година. Не е така, обаче, за вратите на жилища, които са защитени от слънце и влага. Те могат да ви служат вярно дълги години.

За щастие, винаги сами можете да да прецените дали повърхността на вратата трябва да бъде ремонтирано, дори и само като го погледнете. Доказателство за нуждата от грижа е  чувството за сухота, разрошени частици и дребни повреди по повърхността са основните признаци, че е необходима намеса от ваша страна за възстановяване на повърхността на вратата.

Белезникавият вид  на повърхностния слой, особено на врати, изложени на слънце и влага, също е знак за нужда от спешна грижа. Освен това, тъмните ивици, започващи в долната част на крилото са знак, че влагата се просмуква в дървото. По- често проверявайте вратите си за някой от тези признаци. Ако някой от тях се появи, е важно незабавно да предприемете необходимите мерки.

За правилното освежаване на повърхността, моля следвайте внимателно следните стъпки:

  • Леко минете с шкурка, след това избършете праха с чиста кърпа, леко навлажнена с минерален спирт.
  • Нанесете най- малко два слоя слънцеустойчив полиуретанов лак с ултравиолетов инхибитор (според препоръките на производителя). Шкурете съвсем леко между слоевете.
  • Направете тази процедура от всички страни на вратата.

Фабричните и нефабричните покрития трябва да се поддържат, за да се поема при нужда при  повечето производители гаранцията. Ако повърхността на вратата не се поддържа, тя ще започне да се пуши и врата ви може да изисква пълно пребоядисване. Липсата на поддръжка на повърхностния слой, може да анулира всички налични гаранции.

След тези прости стъпки, ще запазите здрави и красиви вашите екстериорни дървени врати. Те ще ви служат вярно за години напред!

5/5 - (1 vote)

Comments are closed.